Artikel

Nak Tahu Kisah Tentang Penubuhan Facebook? Jawapannya Ada pada Artikel Ini

semua orang tahu bahawa Facebook peristiwa sepanjang penubuhan facebook? Bagaimana Mark Zuckerberg boleh datang dengan idea yang unik itu? Dan bagaimana facebook muncul sebagai sebuah laman social yang popular? telah ditubuhkan pada tahun 2004 oleh Mark Zuckerberg. Semua orang juga tahu bahawa facebook merupakan laman social yang popular zaman ini. Tetapi, tahukah anda

The Social Network Film

Jawapannya ada pada filem The Social Network. Filem ini mengisahkan tentang penubuhan sebuah laman social yang agung zaman ini iaitu, facebook. Filem yang memulakan pengambaran pada oktober 2009 ini telah ditayangkan di pawagam2 utama di AS mulai dari semalam.

Saya suka dengan tagline filem ini iaitu “You don’t get to 500 million friends without making a few enemies”. Maksud yang best dan tak sabar tunggu filem ini masuk panggung Malaysia. :-)
Filem ini diarahkan oleh David Fincher dan ditulis oleh Aaron Sorkin. Watak Mark Zuckerberg pula dibawakan oleh Jesse Eisenberg.

Filem The Social Network ini diadaptasi dari buku Ben Mezrich’s,2009 iaitu buku berjudul The Accidental Billionares : The Founding Of Facebook : A Tale of Sex, Money, Genius and Betrayal(fuhhh..panjang gilak tajuk…) dimana filem ini fokus kepada sejarah awal penubuhan facebook.
 
Untuk anda yang minat dengan mamat pink iaitu Justin Timberlake, dia juga ada berlakon dalam filem ini memegang watak sebagai Sean Parker(pengasas Napster). Apa tunggu lagi, pengetahuan asas ni. Filem ini memang sesuai untuk motivasi dan sebagai sumber ilham anda kecuali babak2 yang tidak sesuai dengan agama la. ;-)
 

..aTin sHinraRa aNje.. Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez